گزارشی از هفدهمین همایش بینالمللی تاریخ شفاهی
اشاره:
در شماره 87 ، گزارش اولیه از برپایی هفدهمین همایش بینالمللی تاریخ شفاهی در بوینس آیرس آرژانتین، مبتنی بر اطلاعات دریافتی ما از آرژانتین تقدیم حضورتان شد. گزارش رسمی برپایی این همایش به قلم روبن کوتلر Rubén Kotler، عضو انجمن تاریخ شفاهی آرژانتین، مدیر شبکه تاریخ شفاهی آمریکای لاتین و عضو کمیته سازمان دهنده هفدهمین همایش بینالمللی تاریخ شفاهی همراه با ترجمه انگلیسی آن به قلم الکسیا مسهولدر Alexia Massholder به دستمان رسید که اینک ترجمه فارسی آن پیش روی شماست. در اینجا لازم است از آقای دکتر پوتسی برای ارسال این گزارش تشکر کنیم.
هفدهمین همایش بینالمللی تاریخ شفاهی با عنوان: «چالشهای تاریخ شفاهی در قرن ۲۱: گوناگونی، نابرابری و شکلگیری هویت» از 4ام تا 7ام سپتامبر 2012 با موفقیت در بوینس آیرس برگزار شد. ما توانستیم به مدت پنج روز تجارب خود را با همکارانی از سراسر جهان در جلسات و نشستهای بحث و بررسی به اشتراک گذارده و مبادله کنیم. در این همایش که با همکاری انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی و انجمن تاریخ شفاهی جمهوری آرژانتین برگزار شد، بیش از 600 مهمان از پنج قاره شرکت جستند.
همایش در روز دوشنبه 3ام سپتامبر با سخنان استادان و کارشناسان نام آشنا بینالمللی با تمرکز بر موضوعاتی چون نژادپرستی، عوارض پس از دوران دیکتاتوری، اکولوژی و محیط زیست، تحلیلهای کیفی و کاربرد فناوریهای تازه برای فرایند مصاحبههای تاریخ شفاهی، آرشیوها، تاریخ شفاهی در جایگاه ابزاری سیاسی برای جوامع بومی و قومی آغاز شد. در روز نخست، تاریخنگاران ورنا البرتی Verena Alberti، امیلکار ارایو پیریرا Amilcar Araujo Pereira، شون فیلد Sean Field، مارکوس فابیو فریره مونتیسوما Marcos Fabio Freire Montysuma، خوان خوزه گوتیئرس Juan José Gutierrez، راب پرکس Rob Perks، مری استوارت Mary Stewart، سیلویا ریورا کوزیکانسکی Silvia Rivera Cusicansqui، و ادا مارینا لارا مسا Ada Marina Lara Meza، تجارب حرفهای خود را به طور مفصل و عمیق در نشستهای ویژه در حوزههای روش شناسی، نظریه پردازی، و تجارب شخصی ارایه کردند.
مراسم رسمی افتتاحیه همایش در 4ام سپتامبر، در مرکز فرهنگی سن مارتین San Martín با برگزاری موازی نشستها و نمایش مستندها آغاز شد و با سخنرانی الیزابت خلین Elizabeth Jelín درباره خاطره، که حوزه تخصصی اوست، پایان یافت. در آغاز مراسم دکتر پابلو پوتسی، رئیس انجمن تاریخ شفاهی جمهوری آرژانتین، به همکاران خوشامد گفت و اعلام کرد اولین جایزه تاریخ شفاهی آمریکای لاتین به نام «یوگنیا میر Eugenia Meyer»، با تأیید تاریخنگاران آمریکای لاتین و خود خانم یوگنیا میر، یکی از برجستهترین تاریخنگاران حاضر در همایش، بنیان نهاده شده است. شبکه تاریخ شفاهی آمریکای لاتین مشوق راهاندازی این جایزه بوده است و هدف از آن توسعه پژوهش در منابع شفاهی در این قاره است.
در دیگر روزهای کاری تاریخنگاران از همه قارهها در بیش از 60 نشست کاری که در هر کدام 10 مقاله ارایه گردید شرکت جسته و در 14 موضوع فرعی پیشبینی شده به بحث و تبادل نظر پرداختند. از 1000 چکیده رسیده اولیه، نزدیک به 60% آنها برای همایش برگزیده شدند که در چهار تالار «مرکز فرهنگی همکاری Centro Cultural de la Cooperación»، «مرکز فرهنگی سن مارتین Centro Cultural San Martín»، «مرکز آموزش مارکسیسم آگوستی Centro de Formación Marxista Agosti»، و «خانه تاریخنگاران Casa del Historiador» در بوینس آیرس ارایه گردیدند. در دو نوبت کاری فعالیتها 9 بامداد آغاز میشد و تا ظهر ادامه مییافت، پس از ساعت صرف ناهار که خود مجالی بود برای تبادل نظر شرکتکنندگان، سازماندهندگان همایش به نمایش مستندها و تشکیل میزگردها با حضور متخصصان کشورهای مختلف میپرداختند که ضمن آنها فضای گستردهتری برای تبادل نیازها و تاریخ شفاهی فراهم میشد.
موضوعات گوناگون مورد بحث قرارگرفتند؛ مواردی چون آرشیوها، مکانهای خاطره، سمعی-بصری، بهداشت، نبوغ، خاطره و سیاست، فعالیت سیاسی، دیکتاتوری و عوارض آن، کار، اقتصاد، اکولوژی و محیط زیست، مهاجرت، تبعید و آوارگی، و جوامع بومی. مقالات عموماً به اسپانیولی و انگلیسی و در برخی نشستها با توجه به حضور گسترده کارشناسان برزیلی به پرتغالی ارایه شدند. این همایش گامی مهم در راستای همبستگی بود و این واقعیت تجربی نشان داد که ضروری است زبان پرتغالی به عنوان سومین زبان رسمی انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی به کار گرفته شود.
در میزگردها، گرچه برخی از آنها مجال تشکیل نیافتند، فرصتی فراهم شد تا برخی موضوعات خاص به تفصیل مورد بحث قرارگیرند، درباره موضوعاتی چون مشاهدات بازماندگان دورانهای دیکتاتوری و جنایتها، و توسعه تاریخ شفاهی در آمریکای لاتین. یکی از نکات جالب توجه در این نشستها امکان تبادل نظر عمیقتر درباره «چگونگی انجام» تاریخ شفاهی، تبیین پیچیدگیهای روش شناسانه و گامی رو به جلو در حوزه توسعه عرضه عمومی تاریخ شفاهی در کشورهای مختلف بود. فضای صمیمی نشستها باعث شد تبادل دیدگاهها میان ارایهکنندگان مقالات و عموم حاضران، این جلسات را به میزگردهایی واقعی بدل سازد. در میان ارایهکنندگان مقالات، ما از حضور چشمگیر تاریخنگاران برجستهای چون ایگور گیوکوویچ Igor Goicovic و کلودیو پرز Claudio Pérez از شیلی، ماریتا دو مواراس فرریرا Marieta de Moraes Ferreira از برزیل، یوگنیا میر Eugenia Meyer، و سیلویا دوترنیت بیلوس Silvia Dutrenit Bielous از مکزیک، موریسیو آرچیلا نیرا Mauricio Archila Neiraاز کلمبیا و جوزفینا کوستا Josefina Cuesta از اسپانیا برخوردار بودیم.
مراسم اختتامیه در 6ام سپتامبر در تالار هنر بوینس آیرس Usina de las Artes، همراه با یک ضیافت ناهار صمیمانه از سوی کمیته محلی به افتخار میهمانان خارجی برگزار شد. پابلو پوتسی، رئیس انجمن تاریخ شفاهی جهموری آرژانتین، و لیلیانا بارلا Liliana Barela، رئیس کمیته سازمان دهنده محلی، درباره اخلاق حرفهای، موضوعات تازه درباره تاریخ شفاهی و آرشیوها، ارایه کردند که بازتاب قابل توجهی در میان حاضران داشت و حتی پس از همایش بحث و گفتگو درباره آن میان حضار ادامه یافت.
در مجموع میتوان گفت، هفدهمین همایش بینالمللی تاریخ شفاهی موضوعات تازهای را در مقولاتی چون سیاست، اخلاق، مقولات دانشگاهی، روش شناسی و نظریه پردازی مطرح ساخت. این همایش همچنین کمک کرد که جهش کمی و کیفی و رو به جلو در آمریکای لاتین، که بیشتر شرکتکنندگان از آن بودند، آشکار شده و باعث تحکیم همنوایی در عرصههای ملی و منطقهای در این قاره گردد. این تبادل تجارب به تعمیق شبکهها و تحکیم پیوندها با انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی انجامید، که میباید به دنبال مردمیسازی بیشتر تاریخ شفاهی به عنوان ابزاری برای مردم باشد و این موضوعی بود که در مقالات مختلف ارایه شده در همایش نیز مطرح گردید. ما از آرژانتین موفقیت این رویداد را جشن میگیریم و همگان را دعوت میکنیم تا در تماس بوده و منتظر نشستهای دانشگاهی بعدی در آینده باشند.
دو مجمع و تجدید مسئولیتها
در جریان همایش، دو مجمع برگزار شد. نخست مجمع سالانه انجمن تاریخ شفاهی جمهوری آرژانتین بود که در 5ام سپتامبر برگزار شد و اعضای آن به ارزیابی افق آینده همایش پرداخته و اهداف سال آینده را تعیین کردند. یکی از اعضاء، یامیله آلوارز Yamile Álvarez از استان مندوزا Mendoza، پیشنهاد کرد با توجه به برپایی هجدهمین گردهمایی گروههای تاریخ دانشگاهها که در اکتبر 2013 در این استان برگزار میگردد، مجمع سالانه سال بعد انجمن نیز در این استان برگزار شود. مجمع همچنین چارچوبی را برای طرحهای گذشته و آینده ترسیم کرد. در همین جلسه مقرر شد که مجمع عمومی انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی در 6ام سپتامبر برای تعیین سمتها تشکیل شود. در این جلسه بعد از بیش از دو ساعت بحث و گفتگو، اعضای انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی به تشکیل شورای جدید متشکل از تاریخ نگار مکزیکی انا ماریا دلا اوکاستلانوس Ana María de la O Castellanos، به عنوان رئیس و اندره کاسا نوواAndrea Casa Nova از برزیل و هلن کلاب Helen Klaebe از استرالیا به عنوان معاونان رئیس رای دادند. حضور پررنگ آمریکای لاتین باعث شد که ریاست انجمن بینالمللی تاریخ شفاهی به نمایندهای از انجمن تاریخ شفاهی مکزیک سپرده شده و به این ترتیب گردش همه مسئولیتها در انجمن تضمین گردد.
روبن کوتلر
Rubén Kotler
ترجمه: محمد کریمی
تعداد بازدید: 5090
http://oral-history.ir/?page=post&id=3650